Közgyűlés: Gyöngyös

2010. november 25-én a KVISZ elnökségi ülést tartott. A közgyűlés jegyzőkönyve letölthető itt!

Kedves Igazgató Kolléganők és Kollégák!

Ismét eltelt 4 év és tisztújító közgyűlésre hívok és várok mindenkit, melyet a már honlapunkon lévő időpont szerint november 25-26-án tartunk Gyöngyösön, a Károly Róbert Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában.

A korai kezdésre való tekintettel (november 25. 9:00 óra!) a távolabbról érkezőknek fel tudjuk ajánlani a 24-vel történő érkezéshez a szállást, a programban közölt címen.

Az előadásokra felkért előadók:

  • Dr. Oddrovina László OKM szakképzési főosztályvezető
  • Dr. Bihall Tamás az MKIK alelnöke,

valamint jó lenne, ha az előző konferenciához hasonlóan iskolaigazgatók is vállalnának benne szerepet.

Mihelyst az előadók részvétele tisztázott, a programot részletesebben közöljük. Sajnos az életnek nehézségei itt is megmutatkoznak, nehéz fixre bármit is leírni, de kérlek Benneteket, hogy minél nagyobb létszámban gyertek és szánjatok időt rá, mert így sokkal eredményesebben tudjuk feladatainkat ellátni és pontosabb információkhoz juthatunk.

Eger, 2010. november 12.

Mindenkit szeretettel várunk,
a Vezetőség nevében

Üdvözlettel:
Bóta József Sándor
Elnök

KVISZ közgyűlés 2010. november 25-26. - Gyöngyös

Szállás:

KÁROLY RÓBERT HOTEL, 3200 Gyöngyös, Bene út 69.
5000 FT/szoba/éjszaka (reggelivel), (a szobák 2 ágyasak)

  • Igénybejelentés telefonon: Majorné Zsuzsánál, 06(20) 482-3764
  • Írásbeli megerősítés e-mailben: major.zsuzsa @ kft.karolyrobert.hu
  • Az igényt kérjük 2010. november 21. napig bejelenteni!
  • Fizetés a helyszínen, számla ellenében!
  • A szobarendelésnél jelezni kell, hogy a KVISZ konferenciára érkeztek!

A rendezvény részvételi díja (tartalmazza az étkezéseket és a program költségeit) 10 000.-Ft/fő, melyet átutalással lehet teljesíteni:

OTP Bank Nyrt, Gyöngyös 11739030-20050351 számlaszámra!

Átutalás esetén a számlát utólag postázzuk! Lehetőséget biztosítunk a helyszínen történő fizetésre is, ebben az esetben a számlát a helyszínen kapják meg a résztvevők.

Kérjük, a részvételi szándékot jelezzétek a Károly Róbert Szakképző Iskolánál is, a 06(30) 460-0809 vagy a (37) 500-138 telefonszámok valamelyikén, vagy a tordeva @ freemail.hu e-mail címen!

Tevezett menü:

November 25. - Ebéd

  • Mártai húsleves
  • Hentes tokány, párolt rizs
  • Vargabéles vaníliamártással

November 25. - Vacsora

  • Vacsora borkóstolással – 5 féle borból: (Farkasmályi pincében)
  • Csülkös rétes
  • Gombás vadragu macokkal
  • Túrós, gyümölcsös lepény

November 26. - Ebéd

  • Zellerkrémleves, pirított zsemlekockával
  • Töltött pulykamell, szezámos bundában
  • Borskérges sertés sült, grillezett zöldségek
  • Tányérdesszert

Tevezett program:

  • 2010. november 25. - csütörtök
    • 9.00-13.00 - Tisztújító közgyűlés:
      • Jegyzőkönyv vezetésére és hitelesítésére felkért személyek megszavazása
      • elnöki beszámoló,
      • hozzászólások,
      • beszámoló elfogadtatása,
      • elnökség lemondása,
      • jelölő bizottság felállítása,
      • szavazatszedő bizottság felállítása és ezek elfogadása,
      • a jelölő Bizottság javaslatot tesz az egyes funkciókra ismerteti a jelöltek listáját,
      • bemutatja a jelölteket,
      • a szavazatszámláló Bizottság ismerteti a szavazás módját,
      • szavazás,
      • a szavazás eredményének kihirdetése,
      • az új elnök programbeszéde,
    • 13.00-14.00 - Ebéd
    • 14.00-17.00 - Előadások (jelenleg az előadókkal kapcsolatosan tárgyalást folytat a Gyöngyösi Összefogás TISZK ügyvezetője, Dorsánszki Zsoltné és amennyiben az előadók biztosra vállalták a felkérést, közöljük a részletes időbeosztásos programot.) Javasolt témák: Az oktatás és a szakképzés jövője, reformja általában, és különös tekintettel a kereskedelem - marketing és a vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoportok tekintetében (ha van még témajavaslatotok, sürgősen közöljétek!)
    • 18.00-tól - Borkóstolással egybekötött vacsora Farkasmályban.
  • 2010. november 26. - péntek
    • 8.30-ig Reggeli a szálláshelyen
    • 9.00-10.30 - Látogatás az Orczy kastélyban, az Europa Nostra nagydíjas Mátra Múzeumban (a pedagógus igazolványt hozzátok magatokkal!)
    • 10.45-11.15 - A Károly Róbert Szakképző Iskola bemutatja külföldi iskola-kapcsolatait, az iskolában nemzetek konyháiból kóstolhatunk apró harapnivalókat,
    • 11.30-13.00 - Konferencia-záró értékelés, megbeszélés az iskola tanéttermében
    • 13.00 - Ebéd
    • Hazautazás

Meghívó szakmai konferenciára

Szent Lőrinc Szakközépiskola

Az AGRIA TISZK, a KVISZ és a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola szakmai konferenciát szervez, az iskola 15 éves fennállásának Jubileumi ünnepségsorozata keretében.

Az iskolánk életéről készült rövid kb. 15-20 perces bemutatás után a konferencia központi témája:

Az előrehozott szakképzés és a 2-éves szakképzés indításának feltételei, problémái és a megoldási lehetőségek több aspektusból szemlélve:

  1. A szakképzésért felelős minisztérium (NGM) elképzelései, elvárásai a szakképzésben, - kiemelten
    • a vendéglátó- idegenforgalmi,
    • a kereskedelem - marketing, és
    • az egyéb szolgáltatások szakmacsoportokban.
  2. Iskolaigazgatók, és szakmai vezetők probléma felvetése a 2 éves-, és az előrehozott szakképzésről.
  3. Az előrehozott- és a 2 éves szakképzéssel szembeni elvárások és felmerülő problémák a vállalkozók szemével.
  4. A szakképzés, - a szintvizsgák és szakvizsgák a Kamara szemszögéből nézve.
  5. Vitafórum, kérdések.

A konferencia időpontja: 2010. október 27. szerda 9 órától 15 óráig

Helyszíne: Megyeháza Díszterme (Eger, Kossuth L. út 9.)

Szolgáltatás: Büfé és fogadás a konferencia zárásakor

A konferencián való részvétel és szolgáltatás ingyenes.

Tisztelettel és szeretettel várok minden kedves kolléganőt és kollégát a konferenciára és az ezt követő napokon (október 28-29-én) zajló szüreti versenyre!

Eger, 2010. szeptember 29.

Bóta József Sándor
igazgató

Versenykiírás

Szent Lőrinc Szakközépiskola

Szent Lőrinc Szakközépiskola

A Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola „15” éves fennállásának megünneplésére

VERSENYT HIRDET HAGYOMÁNYTEREMTŐ JELLEGGEL

a KVISZ tagsággal rendelkező vendéglátó szakközép- és szakiskoláknak.

A verseny mottója:

„HÁT AKKOR SZÜRET!”
SZÜRETI ÉTKEK, SZÜRETI HAGYOMÁNYOK- SZOKÁSOK

A verseny célja: A borvidékekhez és a szürethez kötődő gasztronómiai szokások, hagyományok összegyűjtése, felelevenítése. Ezen örökségünk megőrzése az utókornak, erősítve ezáltal is a magyar nemzeti tudatot és a múltunk értékeire irányítani a fiatalok figyelmét.

Időpont: 2010. október 29. (péntek)

Helyszín: Szent Lőrinc Szakközépiskola Kollégiumi udvara és étterme
3300 Eger, Kistályai út 18.

Jellege: Szabadtéri sütés – főzés

Résztvevő csapatok száma: 15 csapat a jelentkezés sorrendjében. A csapatok elsősorban a vonzáskörzetük (megye; tájegység; borvidék) szokásait jelenítsék meg, - de ettől eltérően szabadon is választhatnak.

2010. október 28. (csütörtök)

  • Csapatok érkezése, regisztráció: 800 órától – 1130 óráig
  • Ebéd: 1130 – 1330 óráig
  • A verseny program egyeztetése, megbeszélése: 1330 óra
  • Sátrak felállítása és berendezése a kijelölt helyszínen: 1400 órától
  • Konyhai előkészítő munkák, sütemények elő- vagy elkészítése: 1500 – 1800
  • Vacsora: 1900 óra

2010. október 29. (péntek)

  • 0700 reggeli az étteremben
  • 0730 előkészület a főzés-sütéshez
  • 0800 – 1230 főzés – sütés, sütemények – hidegtálak kiállítása
  • 1200 – 1330–ig kóstoltatás (az érdeklődők számára kóstoló adagokat adnak!
  • 1400 – 1800-ig prezentációk, bemutatók
  • 1900 Szüreti borkóstolós vacsora a csapatoknak
  • Eredményhirdetés

2010. október 30. (szombat)

  • 0800 reggeli
  • Hazautazás!!!

Versenyfeladatok:

  1. Szabadtéren készülő szüreti ételek bográcsban, roston, nyárson, egyéb módon készítési adagszám: min. 10 adag.
  2. Hat személyes borkorcsolya - tál készítése, kivitelezése, kiállítása.
  3. Szüreti illetve a szürethez vagy szőlőhöz kötődő sütemény készítése, - elődeink hagyományából merítve, - egy-egy borvidékhez kötődve. A sütemény elkészítéséhez 8 db gázsütő áll rendelkezésre a tankonyhán.
  4. Szőlőhöz, szürethez kötődő eszközök bemutatása, egy bemutató asztalon.
  5. Szüreti szokásinak eljátszása (szerepjáték) vagy a szüreti szokások leírása, egy-egy borvidékről előadás formájában vagy bemutatása interaktív módon (kisfilm, CD, diasorozatok, Power Point stb) (bemutatási idő: 10 perc)

Regisztrációs díj: nincs!!

Szállás, ellátás: A csapatvezető és a csapat tagjai részére ingyenes az iskola kollégiumában. (csütörtökön ebédtől – szombaton reggelivel bezárólag)

A csapatok max 5 főből állhatnak,

  • 1 fő csapatvezető (lehet oktató is, aki csak instrukcióival segítheti a csapat munkáját)
  • 4 fő tanuló, aki az iskola igazoltan nappali tagozatos szakközépiskolai vagy szakiskolai, illetve szakképzős tanulója.
  1. A versenyhez szükséges minden eszközt és alapanyagot sátort a versenyző csapat hozza magával. Járulékos anyagok és általános fűszerek kérhetők a rendező iskolától. A nevezéssel együtt a készítendő étel(ek), sütemény(ek) nevét és technológiai leírását meg kell küldeni a rendező iskolának, valamint az esetlegesen felmerülő igényeket e-mailben kérjük jelezni 2010. október 20-ig.
    E-mail: szentlorinc @ szent-lorinc.hu
  2. A borkorcsolya – tál készítéséhez, hentesáruk, saját készítésű húskészítmények is felhasználhatók. A tál minden anyagát készen is lehet hozni, de annak felrakása a versenyen napon a helyszínen történik.
  3. A sütemények készítéséhez a csapat hozhat magának gázsütőt (palackos gázzal!), mivel elektromos áramban nem tudjuk biztosítani a szükséges teljesítményt.
  4. A szürethez kötődő eszközök, stb. bemutatása lehet tabló, képek, tárgyi eszközök, népviselet, madárijesztő, stb...

Eger, 2010. szeptember 27.

Bóta József Sándor
igazgató

Emlékeztető

A Kereskedelmi Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége (KVISZ) elnökségének üléséről.

Helyszín: Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Eger, Rákóczi F. u. 95. hivatalos helyisége

Időpont: 2010. március 5.

Jelen vannak:

  • Bóta József Sándor elnök
  • Szalai Imre alelnök
  • Kristóf Lajos alelnök
  • Onódi Ferenc titkár
  • Kóbor Zoltán háríthatatlan (hivatalos elfoglaltság miatt nem tudott résztvenni)

Onódi Ferenc javaslatot tett a napirendi pontokra:

  1. Beszámoló a KVISZ gazdasági és szervezeti helyzetéről.
    Tartja: Bóta József Sándor elnök.
  2. Beszámoló a szakmai továbbképzésekről
    Tartja: Onódi Ferenc titkár
  3. A 2010/2011évi munkaterv összeállítása.
    Javaslatot tesznek a jelenlévők.

Az elnökség a napirendi pontokat elfogadta.

  1. Bóta József Sándor elnök úr bejelenti, hogy Kállay Pataki Piroska lemondott a gazdasági vezető beosztásáról. A feladatok ellátására az éves beszámoló és mérleg átadását követően jelölünk ki új felelőst. Elmondta, hogy a szövetség működéséhez szükséges pénzeszköz rendelkezésre áll.
  2. Onódi Ferenc tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy az NSZFI-vel közösen meghirdetett továbbképzések a szakács – cukrász - pincér szakmák oktatói számára megtörténtek. A helyben kitöltött anonym értékelő lapok valamint az NSZFI-hez és a KVISZ- hez eljuttatott visszajelzések rendkívül pozitív véleményt tükröztek. A továbbiakban is igénylik ezeket a továbbképzéseket a kereskedelmi szakterület kibővítésével. Az iskolák igénye alapján a Szent Lőrinc Szakközépiskola oktatói bemutató vizsgát szerveztek (modelleztek) a vendéglős szakmában a vizsga teljes folyamatáról.
  3. A jelenlévők javaslata alapján a 2010/2011-es tanévre az alábbi munkatervet alakítottuk ki.

Közgyűlés: IDŐPONTJA MÓDOSULT!

Helyszín: Gyöngyös (Károly Róbert szakközépiskola)

Időpont: 2010. november 25-26. (csütörtök-péntek)

Tervezett témák:

  • választások
  • elnökség beszámolója
  • az új képzési szerkezet és a közös modulokra épülő 2 éves szakképzés
    • MKIK képviselője
    • Szakképzésért felelős minisztérium képviselője
    • MNGSZ képviselője

Szakmai tanulmányút Ausztriába:

  • A Bad Gleichenbergi Szakképző Iskola megtekintése és konzultáció.
  • A Klagenfurti WIFI meglátogatása, konzultáció a szakképzéssel összefüggésben.
  • A falusi turizmus működésének tanulmányozása. Megfelelő jelentkező esetén a tervezett időpont: 2011. április 18-19.

Továbbképzések témakörei:

  1. Alkalmazott szakmai idegen nyelv a vendéglátásban
  2. Alkalmazott számítástechnika a kereskedelemben
  3. Alkalmazott számítástechnika a vendéglátásban
  4. Gazdasági számítások a kereskedelemben
  5. Gazdasági számítások és adminisztráció a vendéglátásban

Eger, 2010. június 02.

Bóta József Sándor
elnök
Onódi Ferenc
titkár

Emlékülés és Emlékverseny (Dr. Nagy B. József)

Az emlékversenyen és emlékülésen készült dokumentumokat az alábbi linkeken lehet megtekinteni.

Nekrológ - Dr. Nagy B. József

„Okuljatok mindannyian e példán.
Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él,
S mint fán se nő egyforma két levél,
A nagy időn se lesz hozzá hasonló”
(Kosztolányi)

Nekrológ
Dr. Nagy B. József
(1941 - 2009)

Szövetségünk alapító tagja és alelnöke, Dr. Nagy B. József középiskolai igazgató 68 éves korában Budapesten elhunyt.

Nagyszerű tanárai voltak a szegedi Radnótiban (Bánfalvi, Iványi, Kocsis, Zsedényi, de nagy hatással volt rá „Pista bá” is, aki nemcsak testnevelő tanára, hanem edzője is volt).

Kitűnő tanulmányi eredményei és tanárai ösztönzése alapján természetes volt számára, hogy a szegedi bölcsészkaron folytassa tanulmányait. Történelem-földrajz szakos tanár lett és egy gimnáziumban kezdett tanítani. Ott is hamar felfigyeltek rá és „elcsábították” először szakfelügyelőnek, majd tudományos munkatársként dolgozott az oktatásirányítás különböző szintjein. A hivatali munkája mellett főiskolai adjunktusként oktatott és egyetemi előkészítő tanfolyamokat vezetett. Közben elvégezte az ELTE-n a filozófia szakot is, majd doktorált.

1988-ban kidolgozta a turisztikai szakképzés koncepcióját, amelyhez felhasználta a már működő osztrák, svájci és francia iskolák képzési tapasztalatait. Az elmélet gyakorlati igazolására létrehozta a Xántus János Idegenforgalmi Gyakorló Középiskolát Budapesten, amelynek közel két évtizedig igazgatója volt.

Meghatározó szerepe volt a modulrendszerű idegenforgalmi képzési koncepció megalkotásában is. A programot az eindhoveni főiskola támogatással, a budapesti Vendéglátóipari Főiskola és három magyar szakképző iskola (Gundel, Xántus és Szombathely) részvételével dolgoztuk ki.

Közben „saját” iskolája szépen fejlődött, bővült és rövid idő alatt -tanítványai révén - nagyszerű eredményeket értek el a közismereti és a szakmai versenyeken. Sok tanuló végezhette szakmai gyakorlatát Európa kiemelt turisztikai központjaiban az iskolában szerzett magas szintű nyelvtudás segítségével.

„A talmi pusztul, a kő marad!
Kőbe vésve áll iskolád , s emléked
Ezer és ezer ifjú szívében él tovább.” - hangzott el a temetésen.

Igen, a megálmodott „életmű”, a Xántus szilárdan áll, a mai napig bizonyítja első igazgatója kiemelkedő képességeit, szakértelmét, hihetetlen akaraterejét. Biztosak vagyunk benne, hogy az intézményt irányító alapítvány nélküle ugyan, de útmutatásai alapján halad tovább.

A Kereskedelmi, Vendéglátói Iskolák Szövetségét pedig büszkeség tölti el, hogy Vele együtt dolgozhattunk. Életműve arra ösztönöz bennünket, hogy tovább folytassuk -- a hazánkban előzmények nélküli --, azonos szakképzést folytató középfokú iskolák közti békés, alkotó együttműködést.

Dallos Gyula
igazgató
a KVISZ tiszteletbeli elnöke

Továbbképzés (2010. február 04-05.)

A következő képek a 2010. február 04-05-én megszervezett továbbképzéseken készült, melyen a szobaszervíz (Room-szerviz), rendezvényszervezés, barista munkakör feladatai és a sommelier feladatai, munkája volt a téma.

Vendéglős vizsga szervezése (szimulálása)

Az alábbiakban megtekinthetik a 2009. december 17-18-i vendéglős vizsga bemutatásához általunk készített anyagokat, javaslatokat. Mi is várjuk az ötleteket!

Tisztelettel és Üdvözlettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

Köszönetnyilvánítás

Bóta József Elnök Úr részére
Tisztelt Elnök Úr!

Ezúton is szeretném megköszönni azt a színvonalas továbbképzést, amelyben volt szerencsénk az Önök jóvoltából részt venni. Sajnos az ilyen jellegű és színvonalú továbbképzés az utóbbi időben nagyon ritka, ezért volt kellemes meglepetés a szervezés és lebonyolítás. Kérem továbbítsa köszönetünket mindazoknak, akik részt vettek a továbbképzés megvalósításában.

Ezek után különösen sajnálom, hogy a decemberi vendéglős továbbképzésen nem tudtam részt venni.

A pincér szakmával kapcsolatban is nagy segítséget jelentene az iskoláknak, ha a vizsga szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos továbbképzést is szerveznének. Ezen a továbbképzésen akár sort lehetne keríteni a vitatott szakmai jellegű problémák megvitatására is.

További munkájához sok sikert és jó egészséget kívánok:

Voleszák Zoltán
www.voleszak.hu

Februári akkreditált továbbképzés!

Kedves Kollegák!

Felhívom figyelmeteket a februári akkreditált továbbképzésre!

Új irányzatok a felszolgálásban

Cél:

Az egységes szemlélet és oktatási módszerek kialakítása azon területeken, ahol nincs megfelelő gyakorlati lehetőség a speciális feladatok bemutatására és gyakorlására.

Tartalom, tematikai egységek:

A továbbképzést neves szakemberek tartják videofelvétellel és gyakorlati bemutatóval. Sok szakképző iskolának nincs lehetősége a szobaszerviz és rendezvények gyakorlati alkalmazására, ill. ezen gyakorlatok élő környezetben történő bemutatására. Mindemellett olyan új vendéglátó munkakör született, amely szakterületeken dolgozók feladatait, tevékenységét meg kell ismerni és alkalmazni kell az oktatásban:

  • Szobaszervíz (Room-szerviz)
  • Rendezvényszervezés
  • Barista munkakör feladatai (gyakorlati bemutató)
  • A sommelier feladatai, munkája

Javasolt résztvevők:

Vendéglátó szakképző iskolák szakelméleti és gyakorlati oktatók

Részvétel költsége:

Nincs (szállás és étkezés rendelhető az iskolánál)

Ideje:

2010. február 04-05. (két nap)

Helye:

Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Agria Étterme, Cím: 3300 Eger, Kistályai út 18.

Felelős:

Onódi Ferenc KVISZ titkár

Programok:

2010. február 04. (csütörtök)

  • 14.00 – 16.00 óráig: Rendezvényszervezés
    • Előadó: Szűcs Pál Food and Beverages manager
      Hotel Béke Radisson – Budapest
      Schnitta díjas éttermi mester
  • 16.00 – 16.30 óráig: Büfé szünet
  • 16.30 – 18.00 óráig: A sommelier oktatás, borkultúra tanítása a szakmai tárgyban
    • Előadó: Gál Miklós - Pincér – mester, gyakorlati oktatásvezető – Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
  • 19.00 óra:
    • Indulás a St. Andrea Pincészetben, ahol az év borásza dr. Lőrincz György pincészetét tekinthetjük meg.
    • Sommelier: Szeredi Tamás – St. Andrea Pincészete 5 féle bor ajánlása, bemutatása, kóstolása. Közben a pincében borkóstolás, hideg vacsora

2010. február 05. (péntek)

  • 8.30 – 10.00 óráig: Szobaszervíz
    • Előadó: Meskál Tibor – Schnitta díjas éttermi mester
      Corinthia Grand Hotel Royal – Budapest
      Duty – manager
  • 10.00 – 11.30 óráig: A barista munkakör bemutatása
    • Előadó: Malácsik Tibor – szaktanár – üzletvezető, barista – mester, Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Szállás és Étkezés

Szállást az iskola externátusában, a Tourist Motelben tudunk biztosítani:

Címe: 3300 Eger, Mekcsey út 4.

Telefonszáma: 36/411-101

E-mail: szallas @ toursit-motel.t-online.hu

Szobaár:

  • 2 ágyas fürdőszobás szoba: 11.000,- Ft +IFA (360,- Ft/fő)
  • 1 ágyas mosdós szoba: 5.000,- Ft +IFA (360,- Ft/fő)
  • 2 ágyas mosdós szoba: 9.000,- Ft +IFA (360,- Ft/fő)
  • 1 ágyas sima szoba: 4.500,- Ft +IFA (360,- Ft/fő)
  • 2 ágyas sima szoba: 8.000,- Ft +IFA (360,- Ft/fő)

Étkezés:

2010. február 04.

  • Ebéd: 1.000,- Ft/fő (12.30 – 13.30)
  • Vacsora 1.000,- Ft/fő (19.30 – 22.00)

2010. február 05.

  • Reggeli 800,- Ft/fő (7.00 – 8.00)
  • Ebéd 1.000,- Ft/fő (12.30 – 13.00)

Borkóstolás a St. Andrea Pincészetben 2.500,- Ft/fő. Minden étkezést és a pincei bemutatót is be kell jelölni a jelentkezési lapon! Jelentkezési határidő: 2010. február 02. 14.00 óráig.

Jelentkezési lap: Letöltés!

Kérem a jelentkezőket, hogy a szállás és étkezés megrendeléseiket a mellékelt jelentkezési lapon tegyék meg és küldjék el a kvisz @ kvisz.hu e-mail címre!

Tisztelettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

Kedves Kollegák!

Még egyszer felhívom figyelmeteket a decemberi továbbképzésre:

  1. A csokoládé reneszánsza a cukrászatban 2604. sz. akkreditált továbbképzés
    • 2009. december 17-én 13:00 órától
  2. Új technológiai eljárások alkalmazási formái, lehetőségei az ételkészítésben 2603. sz. akkreditált továbbképzés
    • 2009. december 18-án 10:00 órától

Ugyanezen időpontban sokak kérésének megfelelően modelleznénk: a VENDÉGLŐS VIZSGÁT

És annak lebonyolíthatóságát értelmeznénk:

  • Gyakorlati feladatok
  • Gyakorlati tételsorok
  • A vizsgarészek sorrendisége, időbeli összehangolása, stb.

Ezen feladathoz iskolánk és szaktanárai, szakoktatói vállalják a vizsga folyamatának levezetését és a tételekre konkrét javaslatokat. Ezért jó lenne, ha már minden iskolából gyűjtenétek egy pár javaslatot a gyakorlati tételek összeállításához!

A 2 nap alatt 5-6 tanuló bevonásával „lejátszva a folyamatot” vennénk végig a vizsgát és annak adminisztrálását.

Ebben érintettek:

  • Elméletet oktató tanárok,
  • Nyelvtanárok,
  • Gyakorlati oktatók, szakoktatók.

Erre mindenképp a mi iskolánkban kell jelentkezni a következő e-mail címen: szentlorinc @ szent-lorinc.hu vendéglős vizsga megjelöléssel! A jelentkezési lapon legyen megjelölve: Iskola neve, résztvevők neve, beosztása!

Szállásigény:

  • 2009. december 17-én éjszakára hány fő, milyen megosztásban, hány szoba.
  • 2009. december 18-án (azok részére, akik este már nem tudnak hazautazni, felajánljuk ugyanilyen feltétellel)

A kollégiumunk ( Eger, Kistályai út 18.) már december 17-én 10 órától tudja fogadni a résztvevőket és kiadni a szobákat.

Szobaárak: 2 ágyas fürdőszobás szoba 6.000.-Ft +IFA (360.-Ft/fő )

Kötelező reggeli: 800.- Ft/fő ( 7:30-8:30 óráig)

Ebéd: 850.-Ft/fő

Vacsora: 850.-Ft/fő

A napközbeni büfét ( kávé, üdítő, pogácsa ) a KVISZ biztosítja.

Kérek mindenkit, hogy a vendéglős szakma értelmezésének sikeréhez mindenki hozzon magával vagy küldje el a gyakorlati vizsgatételre ( 4-5 tételre ) vonatkozó javaslatát, ötletét !

Eger, 2009. november 18.

Tisztelettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

KVISZ közgyűlés!

Gazdasági beszámoló: KVISZ 2009.11.12

Időszak: 2008. december 01-től 2009. november 11-ig.

BANKSZÁMLA FORGALOM

A) Lekötött betét
Nyitó egyenleg 2.020.933,-
Kamat 106.320,-
Záró egyenleg 2.127.253,-
B) Folyószámla forgalom
Nyitó egyenleg: 2009.01.01 3.071.751,-
Összes bevétel 1.891.850,-
Tagdíj 1.548.000,-
Kamat 5.850,-
NSZFI 338.000,-
Összes kiadás 1.233.030,-
Weblap karbantartás 124.500,-
Taggyűlési költség 253.367,-
Továbbképzési költség 140.000,-
Házi pénztár 600.000,-
Bank költség 24.375,-
Irodaszer 81.563,-
Útiköltség, kiküldetés 9.325,-
Tagdíj visszautalás  
Záró egyenleg 3.730.571,-
Bankszámlák egyenlege 5.857.824,-
Pénztár 741.687,-
Nyitó kézpénz 141.674,-
Pénz felvét banktól 600.000,-
Kiadás 731.183,-
Bélyeg, irodaszer 126.850,-
Útiköltség 328.453,-
Szakértői díj 275.880,-
Záró pénzkészlet 10.504,-

A közgyűlés jegyzőkönyve megtekinthető itt!

Tananyagfejlesztés
Kedves Kollegák!

A KVISZ közgyűlésen részemről bemutatásra kerültek az MKIK gondozásában kidolgozott SZVK tervezetek a vendéglátós

  • szakács
  • cukrász
  • pincér
  • vendéglátó eladó, és
  • vendéglős szakmában.

Az öt szakma tervezett szvk-ja egészében olvasható honlapunkon.

Kérek minden tagiskolát és alelnökeinket, hogy támogató nyilatkozatot szerezzetek minél nagyobb számban iskoláktól és vállalkozásoktól. Ezeket a támogatásokat küldjétek meg aláírva, bélyegzővel ellátva címünkre.

Támogatói nyilatkozat: Letöltés!

Eger, 2009. november 16.

Üdvözlettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola

6500 Baja
Köztársaság tér 1.

Virág Tibor
Igazgató részére

Tisztelt Igazgató Úr, Kedves Barátaim!

A Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége Baján rendezte meg az éves közgyűlését 2009. november 13-14-én.

A közgyűlés és a program sikerét teljes mértékben meghatározta az Ön és tantestülete áldozatos munkája. A siker alkotó részesei voltak az Önök diákjai is, akik a legmesszebbmenő udvariassággal, vendégszeretettel és alapos szakmai tudással felvértezve tették kellemessé ott tartózkodásunkat.

Kedves Igazgató Úr !

Tolmácsolja köszönetem kedves kollégáinak és az iskola minden dolgozójának, tanulójának. Külön köszönetem szeretném kifejezni a halász - vacsorát készítő és felszolgáló tanulóknak. Rendkívül finom és jó ételeket készítettek.

Külön köszönöm annak a fiatalembernek a tájékoztatását, aki olyan szemléletesen adta elő a bajai halászlé készítésének fortélyait, hogy ezentúl mindig így fogom készíteni.

Még egyszer köszönöm Önnek és Csapatának meleg vendégszeretetét!

További sikereket kívánok úgy a diákjainak, mint tantestületének!

Eger, 2009. november 18.

Tisztelettel és baráti üdvözlettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

Kedves KVISZ Tagiskolák! Kedves Kolléganők/Kollégák!

A közgyűlésnek időpontja és helye már mindannyitok előtt ismert:

2009. november 13. (péntek) 14.00 órától - 2009. november 14. (szombat) 12.00 óráig.

Helye: Baja

Szervező iskola:

Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola
Virág Tibor igazgató
6500 Baja, Köztársaság tér 1.
Telefon: 79/322-218

Előre is köszönöm a segítséget és iskolájuk dolgozóinak munkáját!

Szállás:

Duna Wellness Hotel
Halmosi Zoltán igazgató
6500 Baja, Szentháromság tér 6.
Telefon: 79/323-244
On-line: www.hotelduna.hu

Kérem, hogy a Közgyűlésen való részvételi szándékukat a kvisz @ kvisz.hu e-mail címre vagy a (36) 536-065 telefonszámon jelezzék.

A két nap szakmai programja:

2009. november 13. (péntek)

  • Érkezés a szállodában 13.00 óráig (szobák elfoglalása)
  • Ebéd a szállodában 13.00 – 14.00 óra között
  • Előadások mindenkit érintő témakörben 14.00 órától:
  1. téma
    • Az oktatási intézményekben végzett hatósági ellenőrzések tapasztalatai.
      Célellenőrzések
      Előadó: Bakonyi László Elnök - Oktatási Hivatal vagy Dr. Megasitz Erzsébet elnök helyettes
  2. téma
    • Az előrehozott szakképesítések bevezetése a szakképzésben a 2010. tanévtől kezdődően, illetve ennek feltételei
      Előadó: Dr. Juhász József szakértő – Oktatási Hivatal
  3. téma
    • Az újonnan kidolgozott SZVK – ák bemutatása a szakács, cukrász, pincér és vendéglátó eladó, valamint a vendéglős szakmáknál.
      Közös modulok az új SZVK-ákban
      Előadó: Bóta József Sándor KVISZ Elnök
  4. téma
    • A vendéglős moduláris szakvizsga problémáinak megbeszélése, ezzel kapcsolatos észrevételek és állásfoglalás!
      Témavezető: kerestetik!
  5. téma
    • Tájékoztatás a kereskedelmi szakmáknál történt változásokról.
      Információ az OSZTV ÉS SZKTV előkészítettségéről.
      Előadó: Kristóf Lajos alelnök
  6. téma
    • Közgyűlés megtartása
      Beszámoló az eltelt 1 évről és munkánkról
      Előadó: Bóta Jószef Sándor - KVISZ elnök
    • Gazdasági beszámoló
      Előadó: Kállai – Pataki Piroska – gazdasági vezető

Azt most nem tudom megmondani, hogy a külső előadók mely időpontokban tudnak jönni, ezért a két nap végleges téma szerinti összeállítása ennek függvénye. Ehhez kell a szabadidős programjainkat hozzáigazítani.

Ezért szíves türelmüket kérem, de jelenleg még folynak az egyeztetések! Kérek minden résztvevőt, hogy a szállás közvetlen megrendelése mellett nekünk is adjátok meg e-mail-ben (kvisz @ kvisz.hu) jelentkezéseiteket, az iskolátok pontos címét, telefonszámát, e-mail címét, számlázási címet, hogy utólagosan ne kelljen újra írnunk semmit.

Kérdéseiteket közvetlenül a KVISZ e-mail címünkre küldjétek!

Érdeklődni is itt tudtok a részletekről.

Mihelyst pontos információim lesznek, mindenkinek szétküldjük a végleges programot és a 2 nap teljes, pontos időrendi programját.

Melléklet: Szállodai árak

Üdvözlettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

KVISZ Közgyűlés

Időpont: 2009. november 13-14.

Helyszín: Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola, 6510 Baja, Köztársaság tér 1.

A programtervezetet és a részvétellel (szálláslehetőségek, árak, részvételi költsége, jelentkezési lehetőségek, kontaktszemélyek elérhetősége ) kapcsolatos javaslatot az iskola igazgatója - október 4-ig bezáróan - e-mailen megküldi Bóta József elnök Úrnak.

Onódi Ferenc
titkár

Figyelem!!!

Továbbképzések

Tisztelt Igazgató Asszony / Úr!

Szövetségünk javaslatára az NSZFI szakterületünk pedagógusainak továbbképzést hirdetett meg, 4 témakörben.

Az időpontok, a témakörök, valamint az egyéb kapcsolódó információkat a mellékletben csatoljuk, illetve megtalálható a www.nive.hu honlapon, az „Intézeti képzések. Pedagógus továbbképzések”oldalon.

Bővebb felvilágosítás Ónódi Ferenctől, a 06(30) 276-5884 telefonszámon kérhető.

Jelentkezni lehet az NSZFI-nél, illetve a Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Kollégium címén, e-mail cím: szentlorinc @ szent-lorinc.hu.

Üdvözlettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

Vendéglátós szakmák SZVK - felülvizsgálata

Kedves Igazgató Kolléganők és Kollégák!

Sürgős segítségeteket várom a következőhöz:

Az MKIK részéről felkérést kapott Szövetségünk, hogy a PINCÉR, SZAKÁCS és CUKRÁSZ Szakmunkásképzés területén állítsuk össze a 3 szakma moduljainak egységesítési lehetőségeit, illetve közös modulok kidolgozását. Vagyis vizsgáljuk felül a 3 szakma központi programját és az SZVK-ját!

Tegyünk javaslatot, hogy az egyes szakmák mely moduljai tananyagegységei és tananyagelemei képezhetik mindhárom szakma közös moduljait, illetve melyekből milyen közös modulok alakíthatók ki. Természetesen ezzel együtt tegyétek meg minden olyan javaslataitokat, amelyekkel jobbá és eredményesebbé tehető ezen szakmák oktatása!

Esetlegesen a megállapított óraszámok átcsoportosítása, vagy az egyes modulokra, tananyagegységekre megállapított óraszámok átrendezésére stb... is kérünk javaslatot.

Minden vélemény és javaslat érdekel MINDENKITŐL.

Tisztelettel és Üdvözlettel:
Bóta József Sándor
KVISZ elnök

Szabályzat

KERESKEDELMI, VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI
ISKOLÁK SZÖVETSÉGE
ALAPSZABÁLY

Bevezető rendelkezések:

1. §

  1. A Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége az ország teljes területén fejti ki a tevékenységét 1990. november 08-tól.
  2. Az egyesület teljes neve: Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Iskolák Szövetsége (az alapszabály további részeiben KVISZ).
  3. A KVISZ székhelye: 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc út 95.

2. §

  1. A KVISZ az 1989. évi II. törvény alapján létrejött társadalmi szervezet - működésére a nevezett törvény rendelkezései, az Alapszabályban megjelölt eltérésekkel érvényesek.
  2. A KVISZ önálló jogi személy.

3. §

  1. A KVISZ nyilvántartásba vételét a Fejér Megyei Bíróság eszközli.
  2. A KVISZ törvényességi felügyeletét a Fejér Megyei Főügyészség látja el.

4. § - A KVISZ célja, feladatai:

  1. A KVISZ szakmai érdekképviseletet lát el.
  2. Elősegíti a tagok azonos célok és feladatok megvalósításának koordinációját:
    • a szakmai munka tartalmi követelményeinek, színvonalának kidolgozásában, meghatározásában,
    • a szakmai követelmények mérésének módszertani kidolgozásában.
  3. Elősegíti a szakmai rendezvények szervezését, - részt vesz a lebonyolításban.
  4. Belső szakmai jellegű továbbképzések rendezését kezdeményezi és elősegíti azok lebonyolítását.
  5. Segíti a tagok bel- és külföldi kapcsolatainak kiépítését.
  6. Kötelezettséget vállal a tagok közötti információk kölcsönös áramoltatására, a fejlesztési, szervezési koncepciók igény szerint véleményezésére.
  7. A tagság egyszerű többségű kezdeményezése alapján szakmai versenyeket szervez, melynek megfelelően a tartalmi, szervezési és bonyolítási feladatokat kidolgozza.
  8. A megváltozott körülményekhez való konstruktív alkalmazkodás, az egyes és kollektív érdekek védelme érdekében közös állásfoglalást alakít ki.
  9. A közös feladatok végrehajtásának elősegítése érdekében a szakmai szaktanácsadói testülettel való közvetlen kapcsolattartás ill. együttműködés.
  10. A tagok együttműködnek olyan vállalkozások szervezésében - beleértve a szakképzés iránya szerinti tanfolyami képzés szervezését és lebonyolítását is -, amelyek segítik anyagi alapjait.

5. § - A KVISZ szervezeti rendje:

  1. A KVISZ tagja lehet bármely hazai vagy külföldi szervezet, ha alaptevékenységében kereskedelmi, vendéglátó illetve idegenforgalmi szakképzéssel foglalkozik.
  2. A tagfelvételről az Elnökség dönt.
  3. A tagiskolák képviseletét annak mindenkori vezetője vagy megbízottja látja el.
  4. A felvett tag a belépéskor köteles 30.000,- Ft egyszeri belépési díjat, valamint minden év január 31-ig 12.000,- Ft/1. félévi és július 31-ig 12.000,- Ft/2. félévi tagdíjat befizetni.
  5. Az egyszeri belépési összeg és az évi tagdíj mértékének változtatásában a Közgyűlés dönt.
  6. A tagsági jogviszony megszűnik:
    • a tag kiválásával
    • a tag kizárásával.
  7. A Közgyűlés köteles megtárgyalni a tag esetleges kizárását, amennyiben ezt a KVISZ elnöksége ill. a tagiskolák közül legalább 5-en ezt írásban kezdeményezik.
  8. A KVISZ tiszteletbeli taggá felvehet bármely természetes személyt.

6. § - A tagságot megszüntető okok:

  1. Az évi tagsági díj határidőre történő befizetésének elmulasztása.
  2. Súlyosan vét a szakma írott és íratlan szabályai ellen.

7. § - A tagok kötelességei:

  1. A KVISZ által számára megszabott feladatok elvégzése.
  2. Az egyesületekre vonatkozó jogszabályok, illetve az Alapszabályban foglaltak betartása.

8. § - A tagok jogai:

  1. Egyenjogú tagja a KVISZ Közgyűlésének - választhat és választható a szövetség szerveibe.
  2. Részt vehet a KVISZ tevékenységében és rendezvényein.
  3. Igénybe veheti a KVISZ szolgáltatásait.

9. § - A KVISZ szervezeti felépítése:

  1. A Közgyűlés
  2. Az Elnökség
  3. A szövetségnek három szekciója van:
    • kereskedelmi
    • vendéglátó
    • idegenforgalmi

10. § - A közgyűlés működése és hatásköre:

  1. A KVISZ legfőbb szerve a Közgyűlés.
  2. A Közgyűlést szükség szerint, de legalább évente egyszer össze kell hívni.
  3. A Közgyűlés helyéről és idejéről a tagokat a rendezvény időpontját 10 nappal megelőzően írásban tájékoztatni kell.
  4. A Közgyűlés levezető elnöke a vezetőség bármelyik tagja lehet.
  5. A Közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a nyilvántartott tagok legalább 50%-a jelen vannak.
  6. Amennyiben a Közgyűlést a határozatképtelenség miatt el kell halasztani, az újabb ülést - az eredeti napirendi pontok megtartásával - 30 perc elteltével újra össze kell hívni. Az így összehívott ülés - a megjelentek számától függetlenül - határozatképes
  7. A KVISZ Közgyűlés minden kérdésben nyílt szavazással dönt.
  8. A Közgyűlés határozatait egyszerű szótöbbséggel hozza, szavazategyenlőség esetén a levezető elnök szavazata dönt.
  9. A Közgyűlésre az Elnökség döntése értelmében nem tag is meghívható.

11. § - A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:

  1. Az Alapszabály elfogadása és módosítása.
  2. A KVISZ anyagi eszközeinek a felhasználási módja.
  3. Az Elnökség beszámoltatása.
  4. A KVISZ megszüntetése, illetve egyesülésének elfogadása.
  5. A Közgyűlés minden a KVISZ-t érintő kérdésben magához vonhatja a döntést.

12. §

  1. A közgyűlésről jegyzőkönyvet kell készíteni.

13. § - A vezetőség összetétele és hatásköre:

  1. A KVISZ Elnökségét a Közgyűlés választja meg a nyilvántartásba felvett tagok közül, 3 éves időtartamra.
  2. Az Elnökség munkájában való részvételre a Közgyűlés külső tagot is felkérhet.
  3. Az Elnökség tagjai:
    • 1 elnök
    • 3 alelnök
    • kereskedelmi szekció
    • vendéglátó szekció
    • idegenforgalmi szekció
    • 1 titkár
    • 1 gazdasági vezető
  4. Az Elnökség feladata a KVISZ ügyeinek intézése, irányítása, rendezvényeinek szervezése.
  5. Az Elnökség legalább negyedévenként tanácskozik.

14. § - Az Elnökség tagjainak jogállása:

  1. A KVISZ elnöke a titkárral felelős a szervezet tevékenységéért.
  2. Az elnök a titkárral együtt képviseli a KVISZ-t más személlyel szemben.
  3. Az alelnökök - szükség szerint - segítik, helyettesítik az elnököt a feladatainak az ellátásában.
  4. A titkár felelős az Alapszabály szerinti működésért, a KVISZ operatív vezetéséért.
  5. A gazdasági vezető felelős a törvényszerű gazdálkodásért:
    • gondoskodik a KVISZ bevételi tételeinek beszedéséről
    • biztosítja a bizonylati rendet és fegyelmet
    • leltárt vezet a szervezet vagyontárgyairól
    • a gazdálkodásról évente beszámol a közgyűlésnek
    • vezeti a tagnyilvántartást.

15. §

A KVISZ tartozásaiért saját vagyonával felel.

A tagok - az általuk befizetett tagdíjak összegén túl - saját vagyonukkal nem felelnek a szervezet tartozásaiért.

16. § - A KVISZ vagyona elsősorban:

  • az egyszeri belépési díjakból
  • az éves tagdíjakból
  • a tagok, vagy mások által felajánlott anyagi eszközökből
  • esetleg rendezvényeinek bevételéből áll.
  • Az elnökség tagjait a fennálló jogszabályok alapján költségtérítés illeti meg.
  • A szövetség pénzeszközeinek a felhasználásáról 500.000,- Ft-ig az Elnökség, a fölött a Közgyűlés dönt.

17. § - A KVISZ megszűnik:

  • feloszlással
  • más szervezettel történő egyesüléssel
  • feloszlatással
  • megszűnésének megállapításával.

A módosított Alapszabályt a KVISZ Közgyűlése a mai napon elfogadta.

Eger, 2006. október 28.

Bóta József Sándor
KVISZ elnök